dilluns, 30 d’abril del 2012

Des de l'illa


Una de les platges brasileres més famoses deu el nom a un poble assentat a la vora del Titikaka. Copacabana és, per a molts viatgers, el primer contacte amb el llac navegable més alt del planeta, a 3.800 metres d’altitud. Per a nosaltres també és la carta de presentació d’un llac que ens costava d’imaginar, tant pel que fa a dimensions com al paisatge terrestre que l’envolta.

Ens costa creure que ací es troben platges d’arena blanca, badies, penínsules, caps, penya-segats, illots i nombroses cases disseminades. Aquest llac és com un mar enmig dels Andes. A Copacabana ens arriben les primeres impressions d’unes aigües que difumina, per intangible, la frontera de dos països germans com són Bolívia i Perú. La cultura nascuda al Titikaka no entén de controls policials i barreres legasl.

Un parell llarg de dies al turístic poble ens són suficients perquè decidim anar llar endins. Junt a altres motxillers, agafem un vaixell rumb a l’Illa del Sol. Dues hores després, arribem a port. El trajecte no es fa llarg perquè desplaçar-se damunt l’aigua sempre és nou i agradable. Hem vingut a la zona nord de l’illa, després d’escoltar diverses recomanacions sobre la idoneïtat del lloc. El sud és més comercial, podríem dir.

A primera vista t’adones que és un entorn perfecte per a la vida contemplativa, de natura i estrelles, que busquem sovint. També, per consell, sabem on farem nit. Serà a un rústic i econòmic allotjament conformat per un conjunt de cabanes de pedra cobertes d’un sostre de palla. Hem de fer un poc d’esforç de pujada per arribar a la nova llar, però sens dubte les vistes s’ho valen. L’encant de saber-se en una illa, no té preu.

La vida ací transcorre tranquil·la i humil. Per terra, no hi ha transport motoritzat, es va a peu a tot arreu. Només hi ha un vaixell que, una vegada al dia, comunica les parts nord i sud. L’illa està gestionada per tres comunitats de pobladors que fan pagar un xicotet peatge als visitants que volen recórrer el tros de terra. De punta a punta, són tres hores de camí. Res que no es puga fer amb temps quan estàs encerclat d’aigua, de color blau zafir.

Es podria dir que açò és, en certa manera, una Formentera del Titikaka. Això sí, sense la prostitució absoluta que implica l’arribada massiva de turistes. La majoria dels habitants conserven l’estil de vida tradicional. Continuen treballant bancals de faves, creïlles o dacsa. Tot per al consum intern. Desplacen la càrrega en burro. Els animals, com ara vaques, porcs o ovelles, campen sota la vigilància del seus amos.

Llavem la roba al rierol. La nostra dutxa és un bany fred al llac. L’aigua glaça els sentits. És de valents aguantar més de tres minuts la gelor. Al fons queda la Serralada Reial presidida per una filera de cims nevats. L’Illampu, que fa unes setmanes ens va dificultar l’accés, es mostra vigorós ara que fa bon temps. Veure platges paradisíaques i entendre que estàs en plena muntanya, no és fàcil de copsar. És un paisatge de contrastos, al qual estem poc acostumats.


Conta la llegenda que ací és on va nàixer el sol. També es diu que en aquesta illa va germinar l’imperi inca, per això es troben diferents construccions de caire ritual. Tal vegada és cert que el llac sagrat té una energia màgica. La majestuositat del lloc és única al món. Tinc la impressió que una societat rural i aïllada pot ser el centre de l’univers.